Vrijwilliger Lotte van Selm vertrekt naar Tanzania

In januari 2023 gaat vrijwilliger Lotte van Selm aan de slag bij één van onze projecten in Tanzania.

In januari 2023 gaat vrijwilliger Lotte van Selm aan de slag bij één van onze projecten in Tanzania. Lotte zal verblijven op het Uhai Center te Kolila Village, aan de voet van de Kilimanjaro. Hieronder stelt ze zich voor en vertelt ze meer over haar doel in Tanzania.

Wie ben je en waarom naar Tanzania?

Hi, ik ben Lotte, 27 jaar, en momenteel woonachtig in Rotterdam samen met mijn vriend Joep. Ik ben afgelopen oktober voor het eerst op vakantie in Afrika (Namibië) geweest. En ik kan niet wachten om terug te gaan naar dit prachtige continent.

De afgelopen jaren heb ik in Nederland gewerkt binnen de gezondheidszorg, voornamelijk in ziekenhuizen waar ik me bezighield met de inzet van digitale toepassingen om de zorg anders te organiseren. De laatste maanden heb ik het gevoel gehad dat ik toe was aan iets anders. Dit heeft mij doen besluiten om mijn baan op te zeggen en mijn eigen grenzen te verleggen. Omdat ik de tijd ‘in between jobs’ graag goed wilde benutten, ben ik op zoek gegaan naar betekenisvolle en duurzame projecten in Afrika. Via een kennis kwam ik in contact met de Florentina Foundation en met het werk in Tanzania. Ik heb met een aantal bestuursleden van de Florentina Foundation contact gehad en heb ook contact gehad met de zusters in Tanzania. Dit gaf mij zo’n goed gevoel dat ik besloten heb per 4 januari 2023 voor 32 dagen naar Tanzania te gaan.

Wat is je doel precies en wat ga je daar doen?

Mijn belangrijkste doel is daar ‘zijn’. Dat klinkt wat gek, maar ik bedoel daarmee dat we in de westerse wereld allerlei leefvormen en normen en waarden hebben die op andere plekken in de wereld misschien anders zijn. Ik geloof dat ik veel kan leren van andere culturen en de manier waarop mensen in Tanzania leven. Daar wil ik me volledig aan overgeven, daarom heb ik besloten om zo dicht mogelijk bij de lokale bevolking te verblijven, in het Uhai Center. Ik zal hier meewerken waar nodig. Omdat ik een achtergrond heb in de gezondheidszorg kan ik daarnaast iets betekenen rondom het in kaart brengen van de lokale behoeften op het gebied van gezondheidszorg. Het onderzoeken van behoeften vind ik ontzettend belangrijk, omdat we vanuit Nederland nou eenmaal niet zo goed in staat zijn om preciés te weten wat er in de lokale context daar nodig is. Daarnaast ga ik ook een klein onderzoek doen naar de behoeften op het gebied van educatie voor jonge vrouwen. De Florentina Foundation stimuleert jonge vrouwen om een onderneming op te starten om een duurzaam bestaan op te bouwen. Het is dan des te belangrijk dat de educatie aansluit bij de behoeften van deze jonge vrouwen.

En ik mag natuurlijk niet vergeten om ook zelf te genieten van het land, de bevolking, het eten, de prachtige natuur en haar grote verscheidenheid aan dieren.

Gaaf! En kunnen we je ergens volgen?

Ja, dat kan! Ik zal elke week een blog schrijven over mijn ervaringen en indrukken, de voortgang van de onderzoeken en alles wat er op mijn pad komt. Hoe de blog er precies uit gaat zien, ga ik pas bepalen als ik eenmaal in Tanzania ben. Maar dat de blogs er gaan komen, dat is iets wat zeker is. Ze zullen te lezen zijn via deze website.

Overigens heb ik ook een INZAMELACTIE opgezet! Ik realiseer me steeds vaker dat we in de westerse wereld zo ongelooflijk verwend zijn en dat ik zonder nadenken een nieuw paar schoenen of een nieuwe tas koop (Ja, ik ben ook schuldig). Maar juist die kleine beetjes kunnen voor de mensen in Afrika het verschil maken. Dus ik wil jou uitdagen om in 2023 jezelf één cadeautje minder te geven of één keer minder uit eten te gaan en dat bedrag te doneren. Want als we met z'n allen een klein beetje geven, dan geven we samenveel! 

Ik heb inmiddels al een flink bedrag opgehaald en er kan nog steeds gedoneerd worden. Ik zal er persoonlijk voor zorgen dat het goed terechtkomt. Bijdragen kan via deze link.

Dank Lotte! We wensen je veel geluk en plezier in Tanzania en zijn benieuwd naar je verhalen en foto’s!

Foto's

No items found.